Ziektekosten

Iedere Nederlander is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Met deze zorgverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van "gewone" medische zorg, zoals van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. De aanspraken die op de basisverzekering zijn gedekt, zijn in de wet beschreven. De verzekeraar neemt deze aanspraken in zijn polis op. Soms moet je een deel van de kosten zelf betalen, bijvoorbeeld als je een naturapolis hebt en naar een niet door de verzekeraar gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden goed door.

De zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. De verplichting om een basisverzekering te hebben, geldt ook voor kinderen onder de achttien jaar, maar zij betalen geen premie. Voor zorg die niet onder de basisverzekering valt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht. Ook kun je een aparte tandartsverzekering afsluiten.

Collectief

Er zijn veel mogelijkheden om je aan te sluiten bij een collectieve zorgverzekering. Als je in loondienst werkt, bestaat er een grote kans dat je werkgever een collectieve verzekering heeft gesloten. Maar ook andere groepen, zoals verenigingen, vakbonden, werkgeversorganisaties, enzovoort bieden dergelijke mogelijkheden.

Voordeel is de prijs: een collectieve verzekering is altijd goedkoper dan wanneer je dezelfde verzekering op individuele basis zou afsluiten. Het prijsvoordeel kan oplopen tot ongeveer tien procent. In open collectieve contracten kun je veelal zelf de aanvullende verzekering kiezen.

En gesteld dat je op een gegeven moment niet meer in aanmerking komt voor de collectieve verzekering, bijvoorbeeld omdat je van werkgever verandert, dan kun je vaak de verzekering op individuele basis voortzetten (wel tegen een hogere premie). Je kunt er ook voor kiezen een andere verzekeraar te zoeken. Maar let dan op: die andere verzekeraar heeft alleen een acceptatieplicht voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering.

Verzekeringen
In het dagelijks leven loopt
u diverse risico's. Uw woning, auto, motor, caravan... Lees verder

Hypotheken
Als u een hypotheek zoekt,
wilt u natuurlijk de beste. Lees verder

Pensioenen
Uiteraard wilt u na uw pensioen hetzelfde leven
als voor uw pensioen. Lees verder